Lieve mensen,

Vorige keer schreef ik over 15 redenen waarom het zo moeilijk is om weg te gaan, zelfs als je mishandeld wordt. Het is namelijk wat veel mensen niet begrijpen. Logisch, want misschien snap je het zelf niet eens.

Maar weet je wat ík dan weer niet begrijp? (Sorry, ik ben ook maar een gewoon mens 😉 )

Dat een omstander daar dan een ongefundeerd oordeel over heeft en die ook luid en duidelijk gaat verkondigen. ‘Nou, eigen schuld hoor. Moet je maar weg gaan!’

Weinig inlevingsvermogen, empathie en mededogen. Dat is precies wat slachtoffers vaak wél veel hebben en daarom trekken ze zich dit soort commentaren erg aan. Gevolg: ze kruipen nog verder in hun schulp, schamen zich en durven er niet over te praten.

Zo jammer!

Daarom een paar tips voor iedereen die zelf geen huiselijk geweld heeft meegemaakt.

Hou je mening/oordeel voor je

Niet oordelen is lastig. Voordat je het weet, heb je een oordeel en dat komt ook weer door wat jij hebt meegemaakt en geleerd. Maar zorg dat je dan in ieder geval je mening voor je houdt. Het helpt niemand en kan zelfs tegen werken doordat het slachtoffer zich (nog meer) schaamt en er niet meer over praat.

Stel vragen

Dat je sommige keuzes van een slachtoffer niet begrijpt, is logisch. Beter kun je daarom oprechte vragen stellen. Zolang je oprecht bent en je echt probeert begrip te krijgen, hoef je niet bang te zijn ‘verkeerde’ vragen te stellen. Je kunt ook altijd zeggen dat iemand geen antwoord hoeft te geven maar mijn ervaring is dat het juist heel fijn is om eindelijk te kunnen zeggen wat op je hart ligt. Hierdoor krijg je aan beide kanten meer begrip. Dubbele winst: je krijgt zelf meer begrip en inzicht voor je medemens én je helpt het slachtoffer (of inmiddels overwinnaar). Aan de ene kant doordat hij/zij ruimte krijgt om erover te praten en bovendien kan een gesprek ook voor hem/haar nieuwe inzichten opleveren. Meer zelfkennis en inzicht om sterker en zelfverzekerder te worden.

Luister

Luister met een open mind. Laat iemand uitpraten en begin niet je eigen verhaal te doen. Ook al snap je het nog steeds niet; aandacht voor het verhaal, de persoon, is helend. Onderschat het effect van oprechte aandacht en luisteren alsjeblieft niet. Zelf heb je misschien het gevoel ‘er niks mee te kunnen’, maar dat hoeft ook niet. Het is zo waardevol als je gezien en gehoord wordt. Vergeet niet dat hij of zij dat waarschijnlijk heel lang niet heeft gehad.

Wat zou het heerlijk zijn, als we meer begrip hebben voor elkaar. Niet alleen met betrekking tot huiselijk geweld, maar sowieso. Zeker in deze tijd. Je kunt deze tips daarom ook heel goed toepassen in andere situaties. Ja, ook wij als slachtoffers/overwinnaars maar vooral als mens. Want iedereen heeft weleens een oordeel of voelt onbegrip. Laten we dan eerst vragen stellen en luisteren voordat we een mening vormen.

Pin It on Pinterest