Ben jij ook ‘tegen’ het vieren van Valentijn omdat het geen karakter heeft en veel te commercieel is? Eerlijk gezegd heb ik dat ook wel een beetje maar ben toch eens gaan opzoeken waar het nu eigenlijk vandaan komt. Het stamt volgens isgeschiedenis.nl al uit de 13de eeuw:

De naam Valentijnsdag is afkomstig van de christelijke priester Sint Valentijn uit Rome, die leefde in de 3e eeuw na Christus. Volgens de overlevering bestond er in die tijd een keizerlijke wet die het soldaten verbood om te trouwen. Men geloofde namelijk dat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven op het slagveld. Valentijn zou echter in het geheim toch soldaten hebben gehuwd, omdat hij van mening was dat liefde alles overwon. Toen keizer Claudius II (268-270) dit ontdekte, liet hij de geestelijk op 14 februari 269 executeren, en zo werd Valentijn een martelaar voor de liefde. De kans is echter groot dat dit verhaal er pas later is bij verzonnen, want het enige bekende biografische feit van Valentijn is zijn sterfdatum.

Ook al is bovenstaand verhaal geromantiseerd en wordt de dag ook commercieel gemaakt, toch zit er wat moois in. De kern van het verhaal is voor mij: liefde de mooiste en krachtigste energie die er is. Dan heb ik het over onvoorwaardelijke liefde. De liefde zoals je die je voelt voor bijvoorbeeld je kind. Wat er ook gebeurt, je houdt zonder voorwaarden van je kind. Je kind hoeft niet te voldoen aan voorwaarden om van hem of haar te houden. Of ze nou gezond zijn of een handicap hebben, of ze hun rommel nou wel of niet opruimen, of ze superintelligent zijn of niet, of ze weleens domme dingen doen die jij niet snapt, het maakt niet uit. Je kunt er misschien weleens over mopperen en klagen, maar je houdt van ze*. Ik hoop in ieder geval dat je herkent over welke liefde ik het heb. Of je die nu van iemand hebt gekregen of dat je die zelf voelt voor iemand. Het is de meest krachtige energie die er is.

Kun jij die onvoorwaardelijke liefde voor jezelf voelen?

Als je huiselijk geweld hebt meegemaakt, dan is de kans groot dat je lang en vaak gehoord hebt dat je niets waard bent. Op allerlei manieren heb je die boodschap gekregen: toen je geslagen werd, toen je weg geduwd werd, toen je hardhandig vastgepakt werd, toen je als vuil behandeld werd, toen je een minderwaardige blik kreeg, toen je genegeerd werd….. en noem maar op.

Zo hebben we allemaal in onze herinnering een woord, een zin, een boodschap die je vaker hoorde. Het ergste is dat je het misschien ook nog bent gaan geloven. De boodschap die ik zelf vaker hoorde was: ‘jij komt nog eens in de goot terecht!’

Hoe heftig die boodschap ook overkwam en hoe dood ik me van binnen voelde, er bleef toch van binnen een klein waakvlammetje branden wat mij vertelde: ‘nee, geloof het niet. Je bent sterk!’

Gelukkig geloofde ik zijn woorden dus nooit helemaal. Alsof ik toch een soort muurtje om me heen had gebouwd en de woorden niet binnen liet komen. Zeker als ik nu terug kijk, zie ik hoe mijn ex deze woorden over zichzelf uitsprak. Hij was er zelf bang voor en projecteerde dat op mij.

Welke woorden of zin hoorde jij regelmatig? Geloofde je dat? Hoe kijk je daar nu tegenaan?

Ik hoop dat jij de negatieve woorden ook hebt kunnen omdraaien en zie je hoe onzinnig dit was. Zelfs als je in je hoofd weet dat het onzin is, toch kun je er gevoelsmatig nog last van hebben. Het is belangrijk dat je jezelf regelmatig her-innerd aan dat je waardevol bent. Niet om wat je doet, wat je hebt of wat je kan maar gewoon, om wie je bent. Zonder voorwaarden.

Jij verdient ook je onvoorwaardelijke liefde!

Hoe zou jij graag merken dat er onvoorwaardelijk van je gehouden wordt?

  • Een klein briefje met een paar lieve woorden?
  • Een goed gesprek?
  • Een massage?
  • Een ontbijtje op bed?
  • Een attent kadootje?

 

Wat houd je tegen om jezelf dat te geven? Schrijf dat aardige briefje aan jezelf, neem eens tijd voor jezelf en schrijf op wat je bezig houdt als brief aan jezelf, neem een bad of douche en smeer jezelf liefdevol in met schuim, maak een uitgebreid ontbijtje voor jezelf en neem er lekker de tijd voor, koop een bosje bloemen voor jezelf. Doe in ieder geval iets liefs voor jezelf net zoals je dat voor iemand zou doen waar je onvoorwaardelijk van houdt

Ik wens je een heerlijke liefdevolle Valentijnsdag!

Laat je me weten op welke manier jij goed voor jezelf hebt gezorgd?

Liefs, Ellen

* Ik besef dat dat helaas ook lang niet altijd klopt door allerlei redenen waar vaak ook weer een trauma aan ten grondslag ligt. Er zijn veel kinderen die wel aan voorwaarden hebben moeten voldoen of probeerden te voldoen om de goedkeuring van hun ouders te voelen.

Pin It on Pinterest