Kirsten Regtop is hulpverlener en schrijft artikelen over huiselijk geweld. Ze stelde de vraag: zie jij jezelf als slachtoffer? Je kunt haar blog hier lezen.

Deze blog heeft me even bezig gehouden, want ik heb daar nooit zo over nagedacht of ik mezelf als slachtoffer zag. Maar hier het antwoord Kirsten 🙂

Het is misschien gek, maar lange tijd heb ik helemaal niet beseft dat het huiselijk geweld was als ik stijf van angst mezelf zo onzichtbaar mogelijk wilde maken. Ik wilde er letterlijk en figuurlijk niet zijn omdat ik wist dat ik hem alleen maar bozer zou maken. Ik werkte als rode lap op een stier.

En het was gewoon zoals het was. Heel langzaam ‘groei’ je daarin. Je bent getrouwd, hebt kinderen en dit is nou eenmaal je leven. Ik had er zelf voor gekozen. Natuurlijk koos ik er niet voor om geslagen en bedreigd te worden, maar ja, in goede en in slechte tijden. Dat had ik nou eenmaal beloofd.

Dus lang heb ik het helemaal niet zo bestempeld of ervaren dat ik slachtoffer was. Ik dacht er gewoon niet over na. Dat kwam eigenlijk pas toen er mensen opmerkingen gingen maken. Soms een enkel zinnetje, soms een blik, maar het waren belangrijke opmerkingen die me langzaam deden beseffen dat dit toch echt niet normaal was en dat ik het recht had om voor mezelf te kiezen. De mogelijkheid om weg te gaan zag ik gewoonweg niet omdat mijn enige focus was: de dag doorkomen en overleven. Verder dan een dag kon in niet kijken.

Pas toen ik letterlijk de ruimte kreeg in de vrouwenopvang om over alles na te denken, begreep ik pas echt dat ik een slachtoffer was. Ik besefte hoeveel ik heb moeten doorstaan, hoeveel ik had meegemaakt en hoe klein ik was gemaakt. Gelukkig maakte dat besef dat ik me juist sterker ging voelen. Dat had ik toch maar mooi overwonnen! En dat werd mijn identiteit: een overwinnaar van huiselijk geweld.

Inmiddels ben ik weer een stapje verder. Het is iets wat ik heb meegemaakt. Het heeft me gevormd, dat zeker. Maar het is niet meer wie ik ben.

Hoe is dat voor jullie lezers? Wanneer kwam het besef dat je slachtoffer was? Ik lees graag je reactie!

Pin It on Pinterest