Oud & nieuw oefening

We rennen en vliegen om alles ‘af’ te krijgen voor het einde van het jaar. Al het werk moet het liefst af vóór de kerst of in ieder geval voor het nieuwe jaar. Maar waarom eigenlijk? De aarde blijft gewoon doordraaien. De dagen stoppen niet te bestaan. Alles gaat gewoon door. Ook na 31 december.

De natuur heeft geen idee dat er tussen 31 december en 1 januari een ‘grens’ zit. Die grens, hebben wij mensen bedacht.

En ondanks dat ik weet dat het maar een denkbeeldige grens is, voel ik het ook. Alsof ik alles wat ik niet meer wil uit het vorige jaar, nu echt achter me kan laten. Het blijft in 2016 achter. Maar tegelijkertijd zijn er ook mooie dingen die achter blijven. Die niet meer mee kunnen, ook al zou ik het willen. Mensen die gestorven zijn, dingen die ik niet meer doe.

Bezinnen

Omdat we dat ijkpunt, die overgang dan toch hebben bedacht, ga ik er ook maar wat mee doen. Want bezinnen, even stilstaan levert mooie in-zichten op. Letterlijk zicht, een kijkje, in jezelf.

Ik ga een leuke oefening doen. Doe je mee?

Het is een oefening om heel bewust die grens van oud&nieuw over te gaan. Je hebt nodig: twee A4’tjes, een stapeltje post-it’s, een stift/pen en je (digitale) agenda/foto’s van afgelopen jaar.

Stap 1

Pak je agenda en je foto’s van het afgelopen jaar erbij en blader er eens doorheen. Wat heb je allemaal gedaan? Wat vond je spannend? Wat vond je leuk? Waar heb je om gelachen? Welke mensen heb je ontmoet, welke mensen heb je afscheid van moeten nemen? Welke boeken heb je gelezen? Welke cursussen heb je gedaan?

Stap 2

Neem een stapel post-its en schrijf de dingen op die je het belangrijkst vond om te doen, te hebben, te voelen, te ervaren, te groeien, te zijn. Noem maar op. In een paar steekwoorden per post-it. Mensen die je iets hebben gegeven, geleerd, vrienden, hobby’s, werkzaamheden.

Niet alleen de leuke dingen, maar ook alles wat je juist niet leuk vond. Waar je je aan geërgerd hebt, wat je energie heeft gekost, dingen die je niet meer wilt.

Stap 3

Pak twee A4’tjes. Schrijf op de ene 2016 en op de andere 2017.

Stap 4

Plak al je post-its op het blad met 2016. Plak er ook een paar lege bij.

Stap 5

Pak iedere post-it, stuk voor stuk en vraag jezelf af: wil ik dit meenemen naar 2017? Wil ik hier weer energie in steken? Wil ik hier komend jaar nog aandacht aan geven? Wil je het meenemen, dan plak je de post-it op het A4 met 2017.

Dat doe je voor alle geschreven post-its.

Dan ga je naar de lege. Wat wil je nog meer voor 2017? Waar ligt je focus? Zijn er mensen die je wilt ontmoeten, welke dingen wil je leren, welke dingen wil je gaan doen/beleven?

Stap 6

Leg de beide A4tjes op de grond. Ga staan op het papier 2016. Voel voor jezelf waar 2017 ligt. Voel heel bewust hoe 2016 voelt als je erop staat. Wat voel je in je lichaam? Waar voel je het?

Dan maak je ook heel bewust de stap naar 2017. Hoe voelt dat? Spannend? Leuk? Wordt je er blij van? Geeft het energie? Kun je 2016 loslaten?

Ik hoop natuurlijk dat het je een fijn gevoel geeft, maar mocht je een vervelend gevoel krijgen, kun je dan voelen waar dat door komt? Kun je daar nog iets mee door toch nog iets achter te laten? Of mee te nemen? Of zijn het dingen buiten je cirkel van invloed?

Stap 7

Hang je A4’tje van 2017 op. Zo hou je de focus op alles wat je graag in je leven wilt.

 

Ik wens je een heel fijne, veilige jaarwisseling en een mooi, gezond, nieuw jaar waarin je alles mag doen wat op je lijst staat.

 

Liefs, Ellen

Pin It on Pinterest