Ben jij de uitdaging aangegaan? Heb je jezelf onder de loep genomen?

Hoe is voor jou de week zonder geweld geweest? Heb je nagedacht over hoe geweldloos je zelf bent? Heb je dingen anders gedaan als anders?

Heel eerlijk gezegd: ik ben mezelf behoorlijk tegen gekomen!

Hoe? Ik zal je uitleggen hoe dat kwam.

Heel kort gezegd heb ik me laten meeslepen in de negativiteit van iemand anders. Een reactie op Facebook die mij persoonlijk raakte. Een reactie, een bericht wat op mij overkwam als aanval op mij, als persoon, als mens. En weet je wat het vervelende is? Er waren zoveel reacties die hartverwarmend waren. Maar die ene, die ene bleef me bezig houden en heeft me getriggerd en uit de tent gelokt. Het heeft met uitgedaagd om mezelf steeds opnieuw te verdedigen en te verantwoorden tegenover iemand die het duidelijk anders zag.

Aan de ene kant ben ik blij dat ik mijn mening nu durf te geven en mijn standpunt duidelijk kan maken. Want dat had ik voorheen misschien niet eens gedurfd.

Maar aan de andere kant ben ik me ervan bewust dat ik me er veel te veel en veel te lang in heb laten meeslepen. Het was net of ‘het’ de controle over mij kreeg. Ik moest wel reageren, want ik wilde mezelf verdedigen, ik voelde me aangevallen op iets waar deze persoon totaal niets mee te maken had.

Uiteindelijk ben ik veel tijd en energie kwijt geraakt aan het reageren, uitleggen, mezelf verdedigen erover malen en denken. Wat een verspilde energie! Ik heb mijn woorden zorgvuldig gekozen, maar ik wil best toegeven dat ik woede en frustratie heb gevoeld.

Is dat verkeerd? Nee, dat denk ik niet. Ik heb mijn boosheid niet omgezet in woorden of daden, maar ik heb mezelf er wel geweld mee aan gedaan. Het heeft me veel energie gekost. Het heeft mee meegezogen en ik heb me erdoor laten leiden.

Totdat ik de beslissing nam (daar is ‘ie weer ;-)) :

‘Tot hier en niet verder! Zeg erover wat je wilt, ik ga mijn mening niet meer verdedigen.’

Ik heb het bericht ontvolgd door reacties uit te zetten. Ik wilde niet meer getriggerd worden. Pffff….dat gaf zoveel rust!

Wat heb ik ervan geleerd?

Dat ik me ook kan laten meeslepen door negativiteit en emoties. Dat ik nog steeds de behoefte voel om mezelf te verdedigen en dat ik het lastig vind om niet gehoord of begrepen te worden. En vooral;

Wat je niet kun accepteren, verander dat.

Wat je niet kunt veranderen, accepteer dat.

En ook al is het komende week niet meer de ‘week zonder geweld’: ik wens je wederom een liefdevolle, geweldloze week!

Liefs, Ellen

Wil je delen hoe geweldloos jouw week was? Of op welke manier jij jezelf tegen kwam? Graag lees ik je reactie. Hieronder of op Facebook: https://www.facebook.com/School4Life/

Pin It on Pinterest