Feestdagen en huiselijk geweld

De feestdagen zijn niet voor iedereen een feest. Door allerlei omstandigheden zijn er ook mensen die er juist tegenop zien.

Eén van de redenen om ertegen op te zien, is huiselijk geweld. Als je in zo’n situatie zit, weet je dat er meer gedronken gaat worden.  Dat het ‘gezellig moet zijn’. Dat er dan meer stress is. En als je partner een ‘foute’ dronk heeft, hou je je hart vast voor wat komen gaat.

Wil jij als overwinnaar/ex-slachtoffer met mij meedenken?

Tijdens de feestdagen zijn er altijd meer meldingen van huiselijk geweld. Daarom zou ik graag tips delen met de gezinnen die op dit moment nog in een situatie zitten waar geweld een rol speelt.  En heb ik nagedacht over wat zou kunnen helpen. Maar heel eerlijk gezegd….ik kom niet ver.

Waarom kan ik als ervaringdeskundige geen tips bedenken?

Ik weet hoe je als slachtoffer altijd al je best doet om geweld te voorkomen. Net alleen tijdens de feestdagen. Ik weet

  • hoe je jezelf wegcijfert,
  • hoe je in de toekomst probeert te kijken om zoveel mogelijk problemen te voorkomen,
  • hoe je je verplaatst in de ander om aan te voelen waar zijn/haar behoefte zit zodat er geen reden is om agressief te worden.

Maar hoe je je best ook doet, het is nooit genoeg!

Dus ik kan de tip geven: haal niet teveel drank in huis. Maar….dat kan dan juist weer een reden zijn om agressie op te wekken.

Als slachtoffer van huiselijk geweld doe je er sowieso al alles aan om te voorkomen dat je partner agressief wordt.

Wat je jezelf wel kunt afvragen: ‘doe ik dat op de manier die zinvol en constructief is?’ Waarschijnlijk (nog) niet, want het geweld blijft doorgaan totdat JIJ voor jezelf kiest. En dat is een proces wat niemand voor jou kan doorlopen. Ook kan niemand bepalen wanneer jij dat moet doen. Pas wanneer jij eraan toe bent, kun je uit het diepst van jezelf zeggen:

“NU is het GENOEG!” (Dat betekent overigens niet persé dat je -definitief- weg moet gaan).

Dus de tip: ga bij je partner weg zou waarschijnlijk een goed en welgemeend advies zijn, maar niet heel realistisch.

Wat ik wel kan meegeven aan slachtoffers:

Kijk eens heel eerlijk naar je situatie. Is dit het leven wat je voor ogen had? Is dit wat je verdiend? Of zou je het eigenlijk anders willen? Het gaat hierbij alleen maar om eerlijk te zijn naar jezelf. Ja, er zijn waarschijnlijk ook nog steeds dingen je je wel wilt. Voel je ook nog liefde. Maar daar hou je je nu waarschijnlijk al heel lang aan vast. Waar het nu om gaat: wat wil je niet meer? Durf je je eigen antwoorden te horen?

Wat belangrijk is: dit is een eerste stapje naar inzicht en verandering. Je hoeft er nog geen conclusies aan te verbinden. Dat is waarschijnlijk nog te groot. Dus je hoeft nog helemaal niets met je antwoorden te doen. Maar gun jezelf de eerlijkheid naar jezelf toe. Dat is al genoeg. En als het lukt, neem dan iemand in vertrouwen waar je je twijfels, zorgen en overwegingen naar uit durft te spreken.

Ik hoop dat je jezelf dit kado wilt geven voor de kerstdagen. Bezinnen op jezelf en je leven. Het voelt waarschijnlijk niet als cadeau in deze situatie, want het is nooit leuk om over na te denken. Of je narigheid en ellende te voelen. Maar ik kan je verklappen dat het contact met jezelf het grootste en mooiste kado is wat je jezelf (en je kinderen) kunt geven.

Welke tips kun jij als overwinnaar/ex-slachtoffer meegeven?

Ik besef dat bovenstaande nou niet echt een tip is waar slachtoffers direct iets aan hebben. Maar zoals gezegd: ik kom niet verder dan dit.

Daarom mijn vraag aan jou als ex-slachtoffer welke tips jij hebt om de feestdagen ook zo feestelijk mogelijk te maken en te houden voor de mensen die er nu nog mee te maken hebben?

Laat je het me weten?

Pin It on Pinterest